E-hockey fotosalbum

E-Hockey

De pont heeft op dit moment twee E-Hockey teams acterend op verschillende niveaus. Het 1ste team speelt in de hoogste afdeling (Hoofdklasse) en het 2de team in de één na hoogste afdeling (Overgangsklasse). Het 1ste team heeft altijd op het hoogste niveau gespeeld en ook vele successen behaald. Het 2de team heeft zich met een enorme vechtlust door bijna elk jaar kampioen te worden in de verschillende klassen opgewerkt naar de Overgangsklasse en handhaaft zich op knappe wijze.

E-hockey/Powerchair hockey in het kort
Voor mensen die zich in het dagelijks voortbewegen met een elektrische rolstoel is E-hockey, internationaal beter bekend onder de naam Powerchair hockey, een uitermate geschikte sport om in teamverband te beoefenen. Bij E-hockey wordt er (indoor) 5 tegen 5 gespeeld op een veld met een afmeting van plusminus 14 bij 24 meter. Het veld wordt afgeschermd met een kunststof boarding van 20cm hoog. Van de vijf spelers op het veld moeten er minimaal twee met een T-stick spelen. De keeper speelt altijd met een zogenaamde T-stick aan de stoel bevestigd.
Het is een zeer dynamische sport, waardoor het qua snelheid vergelijkbaar is met ijshockey. Het ene moment maak je een verdedigende actie en nog geen 3 seconden later scoor je aan de overkant. De regelmatig toegepaste zonne- en man-to-man-verdediging kennen we ook wel uit het basketbal. Uiteraard zijn er ook parallellen te trekken met het veldhockey.

Een aantal belangrijke regels op een rij:
- de bal mag niet hoger dan 20cm gespeeld worden;
- er mag geen (hard/opzettelijk) contact gemaakt worden met tegenstanders of de boarding;
- het is niet toegestaan om de stick van de tegenstander te haken of erop te slaan;
- het is verboden om als veldspeler in het doelgebied (halve cirkel) te komen;
- bij een shoot-out moet de bal altijd voorwaarts bewogen worden.
- je mag (vanaf komend seizoen) ook van eigen helft scoren;

Elektrische sportstoelen
Tegenwoordig heeft iedereen voor deze sport een aparte stoel. ´Vroeger´ speelde je in de stoel waar je dagelijks in reed, wat je je nu overigens niet meer kunt voorstellen. De stoelen worden nu dus speciaal gemaakt voor deze tak van sport en moeten aan de volgende eisen voldoen:

- robuust/degelijkheid 
- wendbaarheid
- 'agressiviteit'

Op dit moment zijn er vier zeer geschikte elektrische sportrolstoelen:
- Warrior
- Turbo Twist

- Speedstar Xtreme
- Alex
- Wolturnus

De keuze is afhankelijk van de persoonlijke voorkeur van spelers en deels van het beschikbare budget wat men heeft. Elk merk heeft weer zijn eigen kenmerken/kwaliteiten.

Bij de gemeente waarin je woonachtig bent, kun je een aanvraag indienen voor een sportrolstoel. Helaas zijn de verschillen tussen de gemeentes in hetgeen men toekent zeer groot. In sommige gemeentes krijg je de stoel volledig vanuit de gemeente zoals al je andere voorzieningen, maar meestal is het in de vorm van een PGB-budget gebaseerd op de aanschaf van een handbewogen sportstoel. Hierdoor moet je op eigen initiatief zelf het grootste deel via sponsors en fondsen bij elkaar zien te schrapen, wat een behoorlijke opgave is. De fondsen richten zich namelijk vooral op hele jonge spelers en mogelijke sponsors zien er meestal geen meerwaarde in voor de eigen onderneming.

Login

© Omnivereniging De Pont  Cookieverklaring Disclaimer Webmaster Michael Letsch

 

Designed by plustheme.com